LINNA GOLFIN TARINA

KOKONAISVALTAISIA ELÄMYKSIÄ

Missiomme on tarjota unohtumattomia elämyksiä ja mieleenpainuvia onnistumisia yhdessä tehden ja toimien. Toimintamme keskiössä on tärkein voimavaramme – loistava henkilöstö.

Palveluketjun taustavaikuttajina kenttätyöntekijät viimeistelevät kentän päivittäin upeaan kuntoon, sinua varten. Viheriöt leikataan ”käsityönä” eli työnnettävillä koneilla, koska lopputulos on tällä tavoin aavistuksen täydellisempi.

Palveluketjun keskiöön nousevat Caddiemasterit, joiden tehtävänä on huomioida sinut ja yksilölliset toiveesi kokonaisvaltaisen elämyksen mahdollistamiseksi.

Toivottavasti nautit vieraanamme!



HISTORIA

VANAJANLINNA

Vanajanlinnan juuret ulottuvat keskiajalle, jolloin paikalla sijaitsi sen kantatila Äikäälä. Varsinainen Vanajanlinnan kausi alkaa vuodesta 1918, jolloin tohtori Carl Wilhelm Rosenlew osti Äikäälän tilan ja liitti siihen myöhemmin myös muita tiloja. Rosenlewin haaveissa siinsi metsästyslinna, sillä yli 500 hehtaarin alueella oli vapaa metsästysoikeus. Päälinnaa alettiin rakentaa vuonna 1919 ja linna oli valmis koko komeudessaan viisi vuotta myöhemmin.

Rosenlew omisti linnan vuoteen 1941 asti. Seuraavia omistajaehdokkaita oli kaksi: presidentti Risto Ryti ja upporikas saksalainen asetehtailija Willy Daugs. Ostolupa meni Daugsille Rytin tietämättä, eikä linnasta tullut presidentin kesäasuntoa. Saksan tappio sodassa tarkoitti kuitenkin saksalaisen omaisuuden siirtymistä sotakorvauksena Neuvostoliitolle. Kartanosta huolehti Neuvostoliiton omaisuuden hoitokunta, jolloin päärakennus jäi tyhjäksi ja alkoi rapistua pahasti.

Yrjö Sirola vuokrasi linnan vuonna 1947 ja se otettiin Sirola-opiston käyttöön. Sirola-säätiö osti rakennukset ja maat vuonna 1956. Yli puolet maasta luovutettiin rintamamiesten pientila- ja asutuskäyttöön, puolet jäi silloiselle Vanajan kunnalle. Sirola-opiston toiminta loppui vuonna 1994. Parin vuoden päästä Hämeenlinnan kaupunki osti Vanajanlinnan ja vuokraajaksi tuli Sirola-säätiön pääosin omistama Vanajanlinna Oy. Vuonna 1998 Vanajanlinna Oy:n omistajiksi tulivat Mika Walkamo ja Pekka Vihma, jotka aloittivat paikassa nykyisen kokoushotellitoiminnan. Vanajanlinna täyttää 2024 sata vuotta.


VANAJANLINNA GOLF & COUNTRY CLUB

Vanajanlinna Oy:n yrittäjät Pekka Vihma ja Mika Walkamo ryhtyivät tutkimaan mahdollisuutta rakentaa golfkenttä Vanajanlinnan kupeeseen vuonna 1999. Kokouksiin keskittyvänä hotellina Vanajanlinnalla oli Juhannuksesta elokuun alkupuolelle ulottuva 5-6 viikon mittainen hyvin hiljainen sesonki, jolle ajalle yrittäjät ryhtyivät setvimään mahdollisia lisäpalveluita.

Useista eri vaihtoehdoista parhaimmaksi osoittautui golf. Lisäksi perusteena hankkeelle oli useilta Vanajanlinnan asiakkailta tulleet toiveet mahdollisuudesta järjestää golfkilpailu kokousten yhteyteen. Koska muut Hämeenlinnalaiset kentät olivat jo tuolloin ”loppuunmyytyjä” ja näillä ei siten ollut osoittaa riittävästi lähtöaikoja tyydyttämään kysyntää, tuli ainoaksi vaihtoehdoksi uuden kentän rakentaminen.

Pitkällisen selvitystyön jälkeen Linna Golf Oy perustettiin v. 2002. Maa-aluetta kentällä on reilut 100 hehtaaria, jotka ovat vuokrattu Hämeenlinnan kaupungilta 50 vuoden vuokrasopimuksella. Rakennustyöt kentällä aloitettiin maaliskuussa 2003 ja ne saatiin päätökseen 3.6.2005. Syyskuussa 2022 Linna Golf Oy allekirjoitti maakaupat Hämeenlinnan kaupungin kanssa.

Linna Golfin kentän suunnittelija on Tim Lobb, joka suunnitteluaikana edusti arvostettua ja palkittua European Golf Design-suunnittelutoimistoa. Kentän suunnittelun yhteydessä järjestettiin yhdessä EGD:n ja Euroopan arvostetuimpiin kuuluvan golflehden Golf World:in kanssa lehden lukijoille suunnattu suunnittelukilpailu koskien väylää nro. 15. Poikkeukselliseksi suunnittelukilpailun teki se, että vaikka maailmalla on ennenkin järjestetty golfväylien suunnittelukilpailuita, niin niitä ei ole kuitenkaan toteutettu oikeasti.

Kilpailu julkistettiin Golf World lehdessä aukeaman kokoisena vuoden 2002 marraskuun numerossa. Kilpailuun tuli määräaikaan mennessä n. 1000 hakemusta ympäri maailman, kaukaisimmat Uudesta Seelannista ja Australiasta sekä Yhdysvalloista asti. Voittajaksi selvisi eteläafrikkalainen arkkitehtuuriopiskelija David Sampson, jonka suunnitelma toteutettiin sellaisenaan. Toteutuneesta suunnitelmasta ja Davidin vierailusta sitä katsomassa julkaistiin toinen aukeaman kokoinen artikkeli Golf World’in 2004 marraskuun numerossa. David Sampsonin osalta kilpailu sai myöhemmin ”tuhkimotarinan” piirteitä kun hänet palkattiin keväällä 2005 European Golf Designiin golfkenttäarkkitehdiksi!

Osakkaiden ja vieraspelaajien käyttöön kenttä avattiin täysimittaisena 1. elokuuta vuonna 2005. Jo ensimmäisenä syksynä kenttä nousi Skandinavian arvostetuimpien golfkenttien joukkoon. Kenttä on osoittautunut myös erittäin suosituksi pelaajien keskuudessa - kentällä pelataan vuosittain reilut 20.000 pelikierrosta ja reilusti toista sataa yritystapahtumaa. Linna Golfissa on järjestetty menestyksekkäästi monia suuria kansainvälisiä golfkisoja mm. Finnish Open 2007, SK Golf Challenge 2009, European Amateur Championships 2010, European Amateur Team Championship 2014, European Tour Properties Senior Classic 2017 ja viimeisimpänä European Young Masters 2022.