HISTORIAA JA UNELMIA
Vanajanlinnan juuret ulottuvat syvälle historiaan, aina 1300-luvulle saakka. Ensimmäinen kirjallinen maininta kantatilasta löytyy vuodelta 1374, jolloin alue tunnettiin Äikäälän tilana. Vuosien varrella maatila vaihtoi omistajaa useasti, mutta vasta 1900-luvun alussa alkoi syntyä se Vanajanlinna, jonka tunnemme tänään.
ROSENLEW JA UNELMIA METSÄSTYSLINNASTA
Tarina saa uuden käänteen vuonna 1918, kun lääketieteen tohtori ja teollisuussuvun perillinen Carl Wilhelm Rosenlew ostaa Äikäälän tilan. Hän ei haaveile vain kartanosta, vaan linnasta – paikasta, jossa voisi viettää aikaa perheensä ja ystäviensä kanssa, metsästää ja järjestää suuria illallisia aikansa vaikutusvaltaisimmille henkilöille. Rosenlew palkkaa arvostetun arkkitehdin, Sigurd Frosteruksen, suunnittelemaan linnan, jonka kaikuja voi yhä nähdä Helsingissä Stockmannin tavaratalossa.
Vanajanlinnaan syntyy vaikuttava arkkitehtuuri, jossa yhdistyvät barokin ja renessanssin piirteet sekä englantilaisen kartanokulttuurin henki. Myös puutarha saa mestarinsa – Bengt Schalin loihtii alueelle ylellisen, Versailles’sta vaikutteita saaneen puutarhan, jonka tunnelma on edelleen aistittavissa.
Rakennustyöt etenevät hitaasti mutta varmasti. Rosenlew ei tyydy kompromisseihin – lattiat ja ikkunapuitteet ovat tammea, takat marmoria ja uima-altaan kivetys tuodaan Ruskealasta. Jokainen yksityiskohta suunnitellaan huolella. Vuonna 1924 linna on valmis, ja pian Rosenlew solmii avioliiton Märthan kanssa. Kerrotaan, että Vanajanlinna oli hänen huomenlahjansa rakkaalleen.
VANAJANLINNAN UUDET ISÄNNÄT JA MAAILMANHISTORIAA
Linna pysyy Rosenlewin omistuksessa aina 1940-luvun alkuun saakka, kunnes hän päättää myydä sen. Ostajiksi ilmaantuu kaksi vaikuttajaa: Suomen presidentti Risto Ryti, joka haluaisi tehdä Vanajanlinnasta uuden kesäasunnon Kultarannan tilalle, ja saksalainen teollisuuspohatta Willy Daugs. Lopulta, poliittisten käänteiden myötä, linna päätyy Daugsille.
Kun toinen maailmansota päättyy ja Saksa häviää, myös Vanajanlinnan kohtalo muuttuu. Kaikki saksalainen omaisuus Suomessa siirtyy sotakorvauksena Neuvostoliitolle, ja linna jää tyhjilleen. Rakennus alkaa rapistua, mutta sen tarina ei pääty tähän.
UUSI AIKAKAUSI - SIROLA-OPISTOSTA JUHLATILAKSI
Vuonna 1947 Vanajanlinnaan muuttaa uusi isäntä – Yrjö Sirolan säätiö, joka perustaa alueelle yhteiskunnallisen kansanopiston. Linna muuntuu opiskelijoiden ja opettajien kodiksi, ja vaikka juhlasalit täyttyvät nyt keskusteluista metsästysjuhlien sijaan, sen seinät säilyttävät yhä menneiden aikojen loiston. Kansanopistotoiminta jatkuu 1990-luvulle asti, mutta yhteiskunnan muutos ajaa sen lopulta päätepisteeseensä. Vuonna 1996 Hämeenlinnan kaupunki ostaa Vanajanlinnan ja avaa uuden luvun sen historiassa.
VANAJANLINNAN UUSI KUKOISTUS
Vuonna 1998 liikemiehet Mika Walkamo ja Harri-Pekka Vihma näkevät Vanajanlinnassa ainutlaatuisen mahdollisuuden. He hankkivat linnan ja alkavat herättää sen henkiin. Laajat kunnostustyöt tuovat entisen loiston takaisin, ja pian Vanajanlinnasta tuli jälleen arvostettu tapahtumapaikka, jossa järjestetään juhlia, kokouksia ja unohtumattomia hetkiä.
LINNA GOLF - MAAILMANLUOKAN GOLFIA HISTORIALLISESSA YMPÄRISTÖSSÄ
Kun Vanajanlinna heräsi uuteen elämään 1990-luvun lopulla, sen yrittäjät, Pekka Vihma ja Mika Walkamo, alkoivat etsiä keinoja vahvistaa linnan ympärivuotista käyttöä. Vaikka Vanajanlinna oli vakiinnuttanut asemansa kokous- ja juhlahotellina, kesän hiljainen kausi juhannuksesta elokuun alkupuolelle jätti tilaa uusille mahdollisuuksille. Kysymys kuului: mikä palvelu täydentäisi parhaiten Vanajanlinnan tarjontaa ja houkuttelisi asiakkaita myös kesäkuukausina?
Vaihtoehtoja oli monia, mutta yksi nousi nopeasti ylitse muiden: golf. Vanajanlinnan asiakkaat olivat toistuvasti esittäneet toiveita mahdollisuudesta järjestää golfkilpailuja kokousten ja tapahtumien yhteydessä. Hämeenlinnan muut kentät olivat jo tuolloin erittäin kysyttyjä, eikä vapaista lähtöajoista ollut takeita. Ratkaisuksi jäi vain yksi vaihtoehto – uuden golfkentän rakentaminen.
UNELMASTA SUUNNITELMAKSI
Päätös golfkentän rakentamisesta ei ollut pelkästään liiketoiminnallinen – se oli intohimoprojekti. Linna Golf Oy perustettiin vuonna 2002, ja kentän suunnittelijaksi valittiin yksi maailman arvostetuimmista golfkenttäarkkitehdeista, Tim Lobb. Suunnittelutyön aikana Lobb edusti European Golf Design -toimistoa, jonka kädenjälkeä voi nähdä monilla maailman arvostetuimmilla kentillä. Linna Golf haluttiin rakentaa kansainväliselle huipputasolle, mutta samalla sen tuli istua saumattomasti historialliseen ympäristöönsä.
Suunnittelussa otettiin huomioon Vanajanlinnan alueen luonnonkauneus, ja kentälle haluttiin antaa luonteva, harmoninen ilme. Rakennustyöt käynnistyivät maaliskuussa 2003, ja jo kesäkuussa 2005 Linna Golf oli valmis ottamaan vastaan ensimmäiset pelaajansa. Maa-alue, jolla kenttä sijaitsee, käsittää yli 100 hehtaaria, vuokrattiin aluksi Hämeenlinnan kaupungilta. Syyskuussa 2022 Linna Golf Oy allekirjoitti maakaupat Hämeenlinnan kaupungin kanssa ja lunasti alueen omistukseensa.
KENTTÄ, JOTA RAKASTETAAN YMPÄRI MAAILMAN
Linna Golf on alusta asti ollut poikkeuksellinen golfkenttä – ei vain Suomen, vaan koko Euroopan mittakaavassa. Kentän suunnitteluprosessiin liittyi ainutlaatuinen tarina: European Golf Design ja Golf World -lehti järjestivät kilpailun, jossa lehden lukijat saivat suunnitella yhden Linna Golfin väylistä. Marraskuussa 2002 julkaistu kilpailu keräsi noin 1000 ehdotusta ympäri maailmaa – kaukaisimmat Australiasta, Uudesta-Seelannista ja Yhdysvalloista asti.
Voittajaksi valittiin eteläafrikkalainen arkkitehtuuriopiskelija David Sampson, jonka suunnitelma väylälle nro 15 toteutettiin sellaisenaan. Harvoin, jos koskaan, harrastajien suunnittelemia golfväyliä on toteutettu todelliselle kentälle. Tarina sai myöhemmin satumaisen käänteen, kun Sampson palkattiin keväällä 2005 European Golf Designiin golfkenttäarkkitehdiksi – Linna Golfin väylä toimi siis ponnahduslautana hänen uralleen!
Linna Golfin kenttä avattiin täysimittaisena 1. elokuuta 2005. Jo ensimmäisenä syksynä se kohosi Skandinavian arvostetuimpien golfkenttien joukkoon, ja suosio kasvoi nopeasti. Nykyään kentällä pelataan vuosittain yli 20 000 kierrosta, ja se toimii isäntänä lukuisille yritystapahtumille ja kilpailuille.
HUIPPUTASON KISAKENTTÄ JA TULEVAISUUDEN NÄYTTÄMÖ
Linna Golf on isännöinyt monia kansainvälisiä huipputason kilpailuja. Suurimpiin tapahtumiin kuuluvat muun muassa:
- Finnish Open 2007
- SK Golf Challenge 2009
- European Amateur Championships 2010
- European Amateur Team Championship 2014
- European Tour Properties Senior Classic 2017
- European Young Masters 2022
Seuraava suuri tapahtuma pelataan kesällä 2026, kun European Amateur Championship saapuu Suomeen. Tätä ennen kaudella 2025 vietetään Linna Golfin 20-vuotisjuhlavuotta, joka tulee olemaan täynnä unohtumattomia hetkiä pelaajille ja golfyhteisölle.
Linna Golf ei ole vain kenttä – se on kokemus. Se yhdistää huipputason golfia, ainutlaatuisen historiallisen miljöön ja ensiluokkaisen palvelun. Se on paikka, jossa pelataan, viihdytään ja tehdään historiaa – aivan kuten Vanajanlinnan seinät ovat tehneet jo yli vuosisadan ajan.